CO2 monitoring

Adem gezonde lucht!

Een slecht binnenklimaat kan leiden tot gezondheidsklachten. In veel scholen bijvoorbeeld is de CO2 concentratie te hoog. Men moet dan denken aan CO2 concentraties van 1200ppm en hoger. Deze hoge waarde heeft een directe relatie met onvoldoende ventilatie en een slechte luchtkwaliteit. Ook te hoge of te lage temperaturen kunnen leiden tot klachten.

Een goed binnenklimaat zorgt voor:
– Een verlaging van gezondheidsklachten
– Minder ziekte verzuim
– Verbetering van leer en werkprestaties en gevoel van welzijn.
Bron : RVO

Er zijn veel initiatieven zoals frisse scholen, frisse kantoren en de Suvis regeling waar CO2 een onderdeel van is voor scholen.
Momenteel zijn er vele oplossingen beschikbaar om CO2 te bemeteren en inzicht te krijgen in het klimaat in de scholen en kantoren. Er zijn echter weinig oplossingen die voldoen aan het bouwbesluit en een goede prijs kwaliteit verhouding hebben.

Typische vereisten uit de markt

– Afleesbaar display (Bouwbesluit)
– Het dient voorzien te zijn van een stoplicht functie (Bouwbesluit)
– Voldoende nauwkeurig
– Draadloos en batterij gevoed (batterij levensduur tot 3,5jaar)
– Geen connectivity kosten zoals bij Lora(Wan), LTE toepassingen
– Minimale opslag van 1 jaar van de waarden(SUVIS)
– Eenvoudige installatie
– Volledig op locatie te draaien zonder cloud indien gewenst
– Optioneel connectie met de cloud mogelijk (Dashboard, rapportages)

De oplossing

Samen met een adviesbureau hebben wij na onderzoek de keuze gemaakt voor de Aranet PRO oplossing. Dit is een bewezen oplossing met een goede draadloze technologie gebaseerd op de 868Mhz frequentie.
De oplossing bestaat uit een Base station die alle communicatie op locatie
afhandelt met de sensoren. De base station bewaart alle data lokaal tot 10 jaar.

De data kan 1, 2, 5 of met een 10 minuten interval worden opgehaald.
De draadloze communicatie heeft een line of sight (LoS) van 3 kilometer. Door muren en obstakels wordt deze afstand kleiner maar in praktijk is dit ruim voldoende gebleken voor grote gebouwen. Voor elk project meten wij de ontvangst op locatie. Indien nodig kunnen extra basis stations bijgeplaatst worden om het bereik te vergroten.

Een installatie kan volledig voorbereid worden zodat op locatie de sensoren
slechts gemonteerd dienen te worden en de base station wordt aangesloten op bedraad ethernet. Een school met 18 lokalen is in minder dan 2 uren up and running.

De Sensor

De Aranet sensor heeft een duidelijk afleesbaar display zonder dat het storend is. De Sensor is voorzien van een e-ink display wat een laag energieverbruik heeft.
De stoplicht functie heeft instelbare grenzen en hier is geen storende led zichtbaar wat af kan leiden (scholen).
De kleur wordt aangeduid door het kader. Zoals hiernaast afgebeeld is dit geel/oranje wat >1200 ppm is. In Nederland is vanaf 950ppm tot 1200 ppm geel/oranje en vanaf 1200ppm rood.

De sensor registreert:

  • CO2,
  • temperatuur,
  • luchtvochtigheid,
  • luchtdruk
  • batterijlevel
  • SSRI (ontvangststerkte)
CO2-meter-klaslokaal-meter

De Basestation

De base station verzamelt de data van de sensoren en slaat dit op in het geheugen (tot 10 jaar) zoals de CO2 waarden, temperatuur, luchtdruk,
batterij en de sterkte van het ontvangstsignaal. De base station kan benaderd worden via Wifi en/of via een bedraadde ethernet verbinding (UTP).
Via de meegeleverde software kunt u alle parameters grafisch weergegeven en kunt u tevens alarmen configureren indien de CO2 waarde te hoog is of bijvoorbeeld de batterij spanning te laag is.

De rapportage

Wilt u graag ge-automatiseerd rapportages per dag/week of per maand en een Dashboard? Dan is het mogelijk het EnBytez Platform aan het Aranet Base Station te koppelen. Het platform doet voor u de analyse en laat grafisch zien, conform de ingestelde grenzen, waar de afwijkingen zitten. Hierdoor krijgt u snel inzicht in afwijkingen en kunt u met uw installateur gerichte stappen nemen indien optimalisatie nodig is.

Ook kunt u controleren of de doorgevoerde optimalisaties het gewenste effect hebben. Tevens zijn de rapportages te gebruiken als naslagwerk indien er vragen zijn over het binnenklimaat t.b.v. ouders, leerlingen, huurders etc.

Hiernaast een voorbeeld van een weekrapportage van 1 klaslokaal;

Een aanbieding of meer info?

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ma t/m Vrij tussen 8:30 en 17:00 geopend

© 2020 alle rechten voorbehouden – gerealiseerd door MarketingCannon